2020-06-07 07:49:23• hírek • Agerpres

F. Cîţu: Erőteljesebben nőtt Romániában a gazdasági hangulatindex, mint a régió többi államában

Erőteljesebben nőtt Romániában a fogyasztóknak a gazdaságba vetett bizalmát tükröző gazdasági hangulatindex (Economic Sentiment Indicator, ESI), mint a régió többi államában – jelentette ki szombati sajtóértekezletén Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A tárcavezető kifejtette: egy ideje 'apokaliptikus' forgatókönyveket közöltek, amelyek szerint összeomlik a román gazdaság.

'Mint köztudomású, az első negyedévben az Európai Unióban Romániának volt a legmagasabb a gazdasági növekedése, és az Európai Bizottság újrakalibrált becslései azt mutatják, hogy Románia, még ha többet is zsugorodott a gazdaság, mint amire mi számítottunk, még mindig alatta marad az Európa többi részében bekövetkezett visszaesésnek. Tehát még az Európai Bizottság is lát egy gazdasági visszaesést, de nem olyan mértékűt, mint Európa többi részén. Az általunk hozott intézkedések - és röviden szeretném megemlíteni ezeket -: az IMM Invest program, a kényszerszabadságon lévők támogatása, a kamatbefizetések elhalasztása, mind eredményesek voltak. De ami a legfontosabb, és ez egy friss információ, amit most mondok el először: májusban nőtt a romániái gazdaságba vetett bizalom, ami a román gazdaság erőtlejesebb fellendülését jelzi a régió többi államához képest"- mondta Florin Cîţu, a Victoria-palotában.

Az Európai Bizottság szerint a gazdaságba vetett bizalmát tükröző gazdasági hangulatindex (ESI), 2020 áprilisában összeomlott mind az euróövezetben (27,2 pontot romlott, 67 egységre), mind az EU-ban (-28,8 pont, 65). Ez volt az ESI havi legerősebb csökkenése 1985 óta, messze meghaladva a korábbi márciusi negatív rekordot. A mutatók jelenleg jóval a hosszú távú, 100 pontos átlagértékük alatt vannak, és nagyon közel állnak a 2009 márciusi nagy recesszió idején rögzített legalacsonyabb szintekhez.

Romániában az ESI a márciusban regisztrált 99,6 pontról áprilisban 65,3 pontra süllyedt - ez a 2000 után regisztrált legalacsonyabb szint.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: